miercuri, 21 iunie 2017

Liderii religioși lansează inițiativa interbelică a pădurilor tropicale



Lăsând la o parte diferențele lor religioase, liderii creștini, musulmani, evrei, hinduși, budiști și taoși au lansat un efort global pentru a pune capăt defrișărilor.

Lansarea inițiativei "Interfaith Rainforest" la o conferință de la Oslo din 19-21 iunie, liderii religioși și indigeni din 21 de țări au discutat cu avocații forestieri, cu oamenii de știință în domeniul climei și cu experții în domeniul drepturilor omului pentru a dezvolta obiective și acțiuni. Se așteaptă ca, în 2018, să urmeze un plan de acțiune și un summit mondial privind pădurile interumane.

"Povestea creației în cartea Genezei ne spune copacii care sunt o priveliste minunata și o sursă de supraviețuire. Rainforesturile (pădurile tropicale) sunt esențiale pentru viața de pe pământ, asigurarea nevoilor oamenilor, promovarea biodiversității și protejarea climatului ", a declarat consilierul general al consiliului general al Bisericilor, Rev. Dr. Olav Fykse Tveit. "Astăzi, când pădurile tropicale sunt amenințate de defrișări conduse de o economie orientată spre profit, trebuie să folosim cunoașterea a ceea ce este bun și acțiunea noastră bazată pe credință pentru protejarea și îngrijirea pădurilor tropicale și, prin urmare, a Pământului și a întregii vieți".

Liderii au afirmat că inițiativa va aduce o atenție morală și un angajament spirituos pentru a suporta eforturile globale de a pune capăt defrișărilor și a proteja pădurile tropicale - păduri fundamentale pentru viața umană, sănătatea planetei și reducerea emisiilor care alimentează schimbările climatice.

Acest lucru marchează pentru prima dată că liderii religioși dintr-un spectru larg de credințe lucrează împreună cu popoarele indigene, cei mai importanți tutori ai pădurilor tropicale din lume, pentru a chema și a activa miliarde de oameni de credință din întreaga lume pentru a se ridica la pădurile tropicale. La reuniune a participat Majestatea Sa, Regele Harald V, din Norvegia.

Pădurile tropicale tropicale din America de Sud, Africa sub-sahariană și Asia scad rapid datorită unei serii de forțe, inclusiv plantațiile de ulei de palmier, bovine, soia și producția de plante, precum și operațiunile rapide și ilegale de exploatare minieră și exploatare forestieră. Pierderile se ridică la o suprafață de dimensiunea Austriei în fiecare an.

Cu capacitatea lor de a stoca miliarde de tone de carbon, păstrarea pădurilor tropicale este considerată ca fiind fundamentală pentru stoparea schimbărilor climatice. Mulți experți în domeniul climei observă că pădurile sunt singura abordare dovedită pentru captarea și stocarea unor cantități mari de carbon. Astfel, stoparea distrugerii lor ar putea să țină emisiile de carbon la intervale de timp, cumpărarea de timp pentru ca lumea să treacă la un viitor cu emisii scăzute de carbon și să joace un rol indispensabil în atingerea neutralității carbonului la nivel mondial în a doua jumătate a acestui secol.

Pădurile tropicale tropicale oferă, de asemenea, hrană, apă și venituri pentru 1,6 miliarde de oameni. Acestea conțin cea mai mare parte a biodiversității pe planetă a planetei și ajută la reglarea precipitațiilor și a temperaturii la nivel global, regional și local.

Grupul a fost convocat de către Inițiativa Internațională pentru Climă și Paduri din Norvegia, Fundația Rainforest Norvegia și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, în colaborare cu Forumul pentru Religie și Ecologie al Universității Yale, GreenFaith, Parlamentul Religiilor Lumii, Religiile pentru Pace, Rețeaua REIL Și WCC.

"Scopul nostru - care lucrează împreună cu liderii spirituali și indigeni adunați aici - este definirea unui plan de acțiune comun pentru a crea o mișcare populară pentru o voință politică extinsă și acțiune la fața locului pentru protejarea pădurilor tropicale", a declarat Episcopul Emeritus Gunnar Stålsett, Președinte de onoare al Religiilor pentru Pace. "Domeniul de aplicare al acestei inițiative este global. Dar, de asemenea, punem accent special pe liderii religioși și indigeni, rețelele și instituțiile din țările cu cele mai semnificative păduri tropicale. "

Inițiativa este legată de o creștere a acțiunii recente la nivel local în care problemele legate de mediu, climă și drepturile indigene sunt adoptate ca imperative spirituale care atrag un coardă cu multiple credințe și tradiții.

Alți lideri ai organizațiilor creștine și musulmane evanghelice și Arhiepiscopul de Canterbury au subliniat responsabilitatea umană comună de a proteja planeta. Împrumut de lider crucial și un impuls indispensabil acestor eforturi a fost scrisoarea oficială emisă în 2015 de Papa Francis, care a cerut tuturor oamenilor din lume să aducă repede "întreaga familie umană împreună pentru a ne proteja casa comună".

"Pentru ei, pământul nu este o marfă, ci mai degrabă un dar de la Dumnezeu și de la strămoșii lor care se odihnesc acolo, un spațiu sacru cu care trebuie să interacționeze dacă trebuie să-și mențină identitatea și valorile".

sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu