marți, 13 iunie 2017

Fetita creștină răpită de ISIS se intoarce la părinții ei după 3 ani

 

După aproape trei ani în captivitate, o fată creștină irakiană răpită de statul islamic în august 2014 a fost redată cu părinții ei.

Christina Abada, care este pe cale de a sărbători a șasea zi de naștere, a fost redata parintilor ei în această dimineață, în jurul orei 10am, ora locală. Localnicii spun că ea a fost eliberată de către forțele speciale irakiene.

"Este un moment foarte fericit; Toată lumea e fericita, se bucura și cântă " a spus o femeie creștină din tabăra de refugiați Shati, lângă Erbil, în care părinții ei au trăit în ultimii doi ani. "Arată bine, destul de sănătoasă. Cred că trebuie să fi fost în casa unei familii care a avut grijă de ea. Avea chiar și cercei de aur, așa că trebuie să fi fost o familie bogată ", a adăugat ea
„Deși toată lumea a fost foarte fericită, de asemenea sunt triști pentru a vedea că Christina este în stare de șoc“, a spus femeia. "Toată lumea pune întrebări și îi vorbește, dar nu raspunde nimic. De asemenea, pare a fi copleșită de mulțimea uriașă de oameni care a primit-o."

În clipul de mai jos, postat de pe Twitter de către jurnalistul local Steven Nabil, mama lui Christina mulțumește oamenilor din întreaga lume că se roagă pentru ei și îl laudă pe Dumnezeu că Christina este acum acasă.

Un moment istoric Kristina fată creștină răpită de #isis În 2014
se reunește acum cu familia ei după ce a fost eliberată pic.twitter.com/xLw9yfaMnz

Christina a fost răpită în august 2014, atunci când este atacat cel de-al doilea oraș din Irak, Mosul, și apoi au ocupat acest oraș creștin din Qaraqosh în Ninive Plains, unde a locuit Abadas. Înainte de ocuparea IS, a fost cel mai mare oraș creștin din Irak.

Sute de mii de creștini și alte minorități au fugit deja din regiunea de nord. Familia lui Christina a rămas însă în urmă, pentru că tatăl, Khader, este orb. Alți creștini prea bătrâni sau fragili pentru a fugi au rămas, de asemenea, În speranța ca vor primi milă din partea invadatorilor - o nădejde care a fost pierdută.

La 22 august, militanții au adunat creștinii, spunând că vor primi verificări medicale. World Watch Monitor a scris cum s-au desfășurat evenimentele pentru mama lui Christina, Ayda. O tinea pe Christina în poală si "de mai multe ori luptători IS s-au îndreptat spre noi" spunea ea.

Cineva a dat ordin să scoată tot aur sau obiecte de valoare. Creștinii au scos tot ce au avut, bani, aur, haine, cărți de identitate. Militanții IS au luat totul.

În timp ce creștinii erau adunați într-un autobuz ale cărui ferestre erau murdare, un jihadist se îndrepta spre Ayda. Ia luat fetița din brațe și a plecat.

Ayda a protestat pentru fiica ei, dar celălalt om numit "emir" - sau șef- ii făcu Aydei, de departe, un gest de disprețuire. Sub amenintarea armei, ea a fost forțată să se întoarcă în autobuz.

A fost ultima dată când părinții Christinei ei au văzut-o, până astăzi.

Zvonuri și durere
 
In primii doi ani de răpire a lui Christina, au existat zvonuri regulate că ea era încă în viață, dar pe parcursul anului trecut aceste zvonuri au început să se rareasca, crescând temerile cu privire la soarta ei.

La un an după răpirea ei, părinții ei a spus unei persoane de contact a organizatiei de caritate Porților Deschise (Open Doors) despre durerea lor de a nu putea să sărbătorească împreună cu fiica lor cea de-a patra zi de nastere a ei.

"Bucuria cea mai mare va fi când copilul meu, Christina, se va întoarce la noi", a spus Ayda.

Un an mai târziu, în septembrie 2016, Ayda a spus "O parte din inima mea lipsește". (“part of our heart is missing“) "Mă tem ca Christine mea va crește fără mine, că eu nu o voi vedea din nou“, a adăugat ea.

În absența ei, Christina era întotdeauna în mintea lui Aida și a celorlalți membri ai familiei.

Mai mult aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu