luni, 5 iunie 2017

7 morți, 48 răniți în Londra Bridge

Sâmbătă noaptea militantii au condus o camionetă cu viteză mare în pietoni de pe Podul Londrei, care petreceau pe stradă și în barurile din apropiere, ucigând cel puțin șapte persoane și rănind mai mult de 40.

Poliția ajunsă la locul crimei a împușcat pe cei trei atacatori de sex masculin in zona pieței Borough lângă pod, în timp ce autoritățile i-au îndemnat pe londonezii de pe Twitter să "fugă, să se ascundă".

Atacurile vin înaintea alegerilor din 8 iunie și la mai puțin de două săptămâni după ce un atentator sinucigaș ucide 22 de persoane la un concert pop a cântăreaței americane Ariana Grande din Manchester, în nordul Angliei.

"Din păcate, șase persoane au murit plus cei trei atacatori împușcați de poliție", a declarat Mark Rowley, cel mai important ofițer antiterorist din Marea Britanie. El a spus că cei trei atacatori au purtat niște veste explozive.

BBC a arătat o fotografie a a doi atacatori de la Londra, împușcați de poliție, dintre care unul avea canistre legate de corpul său. Ore după atac, zona a rămas închisă și patrulată de polițiștii armați și ofițerii de luptă împotriva terorismului.

Serviciul de ambulanță din Londra a spus că mai mult de 30 de persoane au fost duși la spitale din oraș. Trei spitale importante din Londra au fost blocate pentru a menține pacienții și personalul în siguranță.

"Mi se părea că se îndreaptă spre grupul de oameni. Am înghețat pentru că nu știam ce să fac", a declarat Mark Roberts, 53 de ani. A văzut cel puțin șase persoane doborate la pamant, după ce camionul a ieșit de pe trotuar. "A fost groaznic", a spus el.

Un șofer de taxi a declarat pentru BBC că trei bărbați au coborât din dubă cu cuțite lungi și „au mers la întâmplare de-a lungul Borough High Street junghi oameni.“

Martorii au spus că oamenii au fugit într-un bar pentru a căuta un adăpost.

„Oamenii au început să alerge și să țipe, iar camionul sa prăbușit pe balustrada din spatele. Ne-am dus spre Borough Market și toată lumea a intrat in bar. Toată lumea din bar a început sa împingând oamenii spre ieșire“, a declarat pentru Reuters un martor care si-a dat numele lui ca Brian, 32 ani.

Un alt martor, care a refuzat să fie numit, descrie o scenă de panică în bar.

"Ei au porit alarma de urgență și s-a format un sir de oameni care au coborât la ieșirea de urgență, iar apoi oamenii au început să țipe si să se întoarcă".

„Intr-uncolt era un tip cu o rană de cuțit la gât ... Era un doctor acolo care ea la ajutat.“

Potrivit BBC, martorii au văzut oameni care aruncau mese și scaune la autorii atacului pentru a se proteja.

APELUL STATULUI ISLAMIC

BBC a arătat că zeci de persoane, în mod evident prinse în atac, sunt escortate printr-un cordon de poliție cu mâinile pe cap.

Statul islamic, pierde teritoriu în Siria și Irak la un avans susținut de o coaliție condusă de SUA, a trimis un apel la serviciul de mesaje instantanee de telegrame devreme sâmbătă îndemnând adepții săi pentru a lansa atacuri cu camioane, cuțite și pistoale împotriva „cruciaților“ în timpul Lunii sfânte musulmană a lui Ramadan.

Atentate similare, în Berlin, Nisa, Bruxelles și Paris, au fost efectuate de militanți în ultimii doi ani.

"În urma actualizărilor din partea ofițerilor de poliție și de securitate, pot confirma că incidentul teribil din Londra este tratat ca un potențial act de terorism", a declarat premierul Theresa May.

Poliția fluviului Thames din Londra a declarat că a lucrat cu serviciul de salvare a bărcilor de salvare pentru a ajuta evacuarea persoanelor care au fost prinse în atac, descris de poliție ca fiind un incident terorist.

Președintele american Donald Trump sa dus la Twitter pentru a oferi ajutor din partea SUA pentru Marea Britanie. Casa Albă a spus că a fost informat despre incidente de echipa sa de securitate națională.

Incidentul a purtat similitudini cu un atac din luna martie pe Westminster Bridge, la vest de London Bridge, în care un bărbat a ucis cinci persoane, intrand într-o mulțime de pietoni înainte de a ataca un ofițer de poliție din motivele parlamentului.
Mai mult aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu