joi, 8 iunie 2017

Un bărbat musulman a fost salutat ca un erou în Filipine, după ce a ascuns 64 de creștini de militanții islamiști in vânătoare lor pe insula filipineză Mindanao.

Un grup de inamici puternici înarmați de Maute au luat cu asalt săptămâna trecută orașul Marawi pe insulă și s-au angajat în lupte acerbe cu armata filipineză.

Grupul, care se numește și statul islamic Lanao, este susținut de Isis și se adresează creștinilor.

Militanții intenționau să-și înființeze propria enclavă islamică pe insulă, au afirmat oficialii după apariția unui video care le-a arătat liderilor într-o ședință de strategie secretă.


 Deși 90% dintre filipinezi se identifică ca fiind creștini, Mindanao - chiar în sudul țării - este majoritar musulman și a fost țintă pentru insurgenții islamici de ani de zile.

Președintele Rodrigo Duterte, fost președinte al orașului Davao de pe insulă, a declarat legea marțială și a trimis armata pentru a relua orașul, ceea ce a dus la o săptămână de luptă pe străzi.

Aproximativ 90% din populație, 180.000 de persoane, au fugit deja, dar unii nu au reușit să scape.

Norodin Alonto Lucman, un politician și lider de clan tradițional fostul musulman, a deschis casa lui la aproximativ 71 de persoane, inclusiv 64 de creștini, când nu au mai putut scăpa.


 Domnul Lucman a spus că creștinii "nu au putut părăsi orașul, așa că a trebuit să-mi asum responsabilitatea de ai proteja".

"În zilele următoare, alți lucrători creștini s-au refugiat în casa mea. Au fost în jur de 64 de oameni în mâinile mele și am fost foarte hotărât că nu li se întâmplă nimic ", a adăugat el.

El a spus că militanții ar ajunge doar la ei "peste corpul meu mort".

Dl Lucman a reușit mai târziu să-i conducă la siguranță în afara orașului prin flăcări de steaguri albe. Când luptătorii i-au oprit și i-au întrebat dacă erau creștini, ei au răspuns cu "Allahu akbar" - un strigăt musulman raliu - și li sa permis să plece.


El a spus că au fost forțați să scape pentru că foamea ii impingea.

El a descris o scenă de devastare în centrul orașului și a spus că străzile sunt împrăștiate cu cadavre putrede și resturi.

„Aproape că am vomat cand am de mers pe jos“, a spus el, estimând că au existat mai mult de 1.000 de morți.
Estimările guvernamentale oficiale au dus la moartea a 120 de militanți, 38 de forțe guvernamentale și 20 de civili.


 Traducere libera
sursa 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu