miercuri, 24 mai 2017

Al-Shabaab susține atacul mortal din Mogadishu

O femeie rănită de o explozie în apropierea portului Mogadishu [Feisal Omar [Reuters]
Un bombardament susținut de grupul al-Shabab legat de al-Qaeda a ucis opt persoane și a rănit încă 15 în capitala Somaliei, potrivit unui purtător de cuvânt al primarului orașului Mogadishu.

Bomboanele sunt aproape de zi cu zi în Mogadishu. Cele mai multe sunt susținute de al-Shabab, un grup armat care se luptă să răstoarne guvernul susținut de ONU și să alunge forța de menținere a păcii a Uniunii Africane care o sprijină.

"Am confirmat că cinci civili, inclusiv o mamă și un fiu, au murit", a declarat Abdifatah Omar Halane, purtător de cuvânt al primarului din Mogadishu, referindu-se la bombardamentele de miercuri.

Un reporter al agenției de știri Reuters la fața locului a văzut corpuri arse și o mașină distrusă lângă un punct de control al poliției deteriorat, în fața unui restaurant din apropierea portului din Mogadishu.

OPINIE: Dintr-un sat de pescuit la al-Shabab

Un purtător de cuvânt al operațiunilor militare ale lui Al-Shabab a recunoscut că unul dintre luptătorii grupului a fost ucis în incident.

"Un mujahid [luptător] a fost martirizat după ce a vizat oficialii de securitate despre o bomba la mașină", ​​a declarat Sheikh Abdiasis Abu Musab pentru Reuters.
Somalia se mută pentru a spori securitatea pe fondul neliniștilor al-Shabab

De când sa retras din Mogadishu în 2011, al-Shabab și-a pierdut controlul asupra majoritatea orașelor din Somalia. Dar păstrează încă o prezență puternică în părți din sud și centru.

Guvernul din Somalia a anunțat recent o nouă ofensivă împotriva lui al-Shabab, care a vizat instalațiile militare, hoteluri și palatul prezidențial din ultimele luni în Mogadishu.

De asemenea, miercuri, opt ofițeri de securitate din Kenya au fost uciși în partea kenyană a frontierei Somaliei în două atentate separate pe marginea drumului.

Al-Shabab și-a asumat responsabilitatea pentru primul atac, dar nu a putut fi contactat pentru a comenta pe al doilea.

Adăugându-se la violență, un mic grup armat din nordul Somaliei s-a despărțit de campania lui Al-Shabab și a declarat loialitate grupului islamic al statului Irak și Levant (ISIL).

Grupul respectiv si-a revendicat responsabilitatea pentru un bombardament în orașul Bosasso de nord, care a ucis cinci persoane, marți.

Somalia a fost împinsă în războiul civil din 1991. De asemenea, suferă de o secetă regională care amenință să arunce populația, in numar de 12 milioane, în foamete.

Tradus de ValyPavel
sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu