duminică, 28 mai 2017


O viată sumbră nouă pentru fostul guvernator de zbor din Jakarta, după ce a fost condamnat pentru insultarea Islamului în Indonezia majoritară musulmană.

JAKARTA - Guvernatorul de odinioară popular din Jakarta este ținut într-o cameră simplă, într-un centru de detenție de înaltă securitate, singurul său confort fiind Biblia și vizitatorii de două ori pe săptămână. Este o viață nouă sumbră după convingerea sa de a insulta Islamul în Indonezia majoritară musulmană.

Basuki Tjahaja Purnama a fost transferat grabnic la secția de poliție de înaltă securitate într-o suburbie a orașului, după ce susținătorii lui au înconjurat închisoarea din Jakarta, la care a fost trimis inițial.

Sora sa a spus că familia se temea de asemenea că viața lui este în pericol din cauza islamiștilor furioși.

"Oamenii religioși spun în moschei că sângele lui este haram (interzis) și că uciderea lui este bună", a declarat Fifi Lety Indra, sora și șeful echipei sale juridice, pentru Reuters. "Aceasta este o protecție necesară și ne dă pace și confort că este acolo".

Închisoarea lui de doi ani a fost mult mai aspră decât sentința cu suspendare pe care procuratura o căuta pentru guvernatorul creștin-etnic chinez, provocând avertismente că Islamul se înghesuie în politică și în sistemul judiciar al națiunii seculare.

Condamnarea pentru blasfemie este o cădere uimitoare pentru aliatul apropiat al președintelui Joko Widodo. Rumegând și fără să se teamă să-și asume elitele bănuite, Purnama - popular cunoscut sub numele de pseudonimul chinez "Ahok" - a fost admirat pe scară largă pentru a-și reface modernizarea unui oraș haotic care a fost lovit de trafic și inundații.
 Indonezia este cea mai mare țară cu cea mai mare majoritate musulmană din lume.

Purnama a negat afirmația despre blasfemie, dar și-a cerut scuze pentru comentarii. Dar grupurile feroce au tras sute de mii de protestatari pe străzile din Jakarta, cerându-i să fie demisi și închis pentru insultarea cărții sfinte a islamului.

Popularul sentiment sa întors împotriva lui după aceste demonstrații și-a pierdut oferta pentru un alt mandat de guvernator în alegerile din acest an. Procesul său, care a început la sfârșitul anului trecut, a făcut tensiuni religioase în Indonezia la cel mai înalt nivel de ani de zile.

Purnama a fost inițial dusă la Penitenciarul Cipinang din East Jakarta, o închisoare olandeză de securitate colonială, de înaltă securitate, notorie pentru supraaglomerarea sa și  pentru infractorii condamnați de traficanti de droguri și militanții islamici.

A fost mutat într-un complex de poliție din Depok, la periferia orașului Jakarta, pentru că susținătorii lui blochează traficul în jurul închisorii din Cipinang. Unii chiar au încercat să răstoarne un gard de sârmă ghimpată acolo.

Sora lui Indra și-a adus mama să-l întâlnească în Depok la ziua ei.

"L-am întâlnit în închisoare cu frații noștri musulmani, ne-am îmbrățișat, am plâns, totul sa întâmplat atât de repede", a spus Indra.

Deși Purnama sa născut din părinților non-musulmani si el este creștin, a fost adoptat de o familie musulmană pe insula mică Belitung, în afara Sumatrei.

El nu are un telefon sau un televizor în unitatea de poliție, iar Indra a spus că singura carte pe care a luat-o cu el a fost o Biblie. "El iubește citirea Bibliei, o are cu el și se poate ruga oricând dorește", a spus ea.

Purnama avea voie să-și aducă propriile haine și articole de toaletă, a spus ea. "Pot să spun că este tratat foarte bine și uman, suntem foarte recunoscători pentru asta".

Indra a spus că se află într-o "cameră de ședere temporară", dar este probabil să fie transferată în curând într-o celulă privată. El îi va permite vizitatorilor de două ori pe săptămână timp de două ore de fiecare dată, a spus ea.

Echipa juridică a lui Purnama pregătește un apel pentru a contesta pedeapsa cu închisoarea.

Avocații săi au depus, de asemenea, o cerere către Înalta Curte din Jakarta pentru a-și schimba sentința pentru ao interzice călătorind în afara orașului Jakarta.

Purnama urma să rămână în funcție până în octombrie, când câștigătorul alegerilor din aprilie, Anies Baswedan, va prelua funcția.

Indra a dat un omagiu președintelui Widodo, sub care Purnama fusese guvernator adjunct al orașului Jakarta, înainte de a prelua conducerea orașului când Widodo a câștigat președinția în 2014.

"Înțelegem cât de dificilă este situația pentru el, dar este un om înțelept", a spus ea. "El și fratele meu au încă o legătură frumoasă de prietenie."

(Raportare suplimentară de către Fergus Jensen, Editare de John Chalmers și Bill Tarrant)

Articol tradus de ValyPavel


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu