miercuri, 24 mai 2017

Refugiații se îneacă în Marea Mediterană

Canalul Italia-Libia este una dintre cele mai periculoase rute de migrație [DZ Lupi / Reuters]

Cel puțin 34 de persoane, inclusiv copii mici, au murit după ce nava lor a fost captușată în largul coastei Libiei, spune coasta italiană.
Aproximativ 200 de persoane au căzut de pe vasul supraîncărcat, care a fost la doar 20 mile marine (37 km) în Marea Mediterană din Libia, când accidentul a avut loc, miercuri.
Echipajul navei de ajutor Phoenix, care a fost închiriat de către Organizația pentru ajutoare de coastă Migrant Offshore (MOAS) din Malta, a început salvarea și distribuia veste de salvare atunci când mulți dintre cei de pe punte au căzut în apă, pentru că si-au pierdut echilibrul din cauza valurilor.

"Nu este o scenă dintr-un film de groază, este o tragedie reală care are loc astăzi la porțile Europei", a declarat Chris Catrambone, co-fondator al MOAS, care a fost la bordul Phoenix-ului.Din cei 39 de oameni care au supraviețuit traversării mediteraneene, unul a murit [Ismail Zitouny / Reuters]
Cu ajutorul unei nave de pază de coastă italiană și a mai multor nave comerciale, salvatorii au încercat să tragă cât mai mulți oameni din apă, în timp ce un elicopter și o aeronavă militară au abandonat bărcile de salvare.
Incidentul a fost unul dintre cele 15 operațiuni de salvare care se desfășoară miercuri în largul coastei mediteraneene a Libiei.
Marți, garda de coastă a coordonat relansarea a circa 1500 de persoane, în timp ce colegii lor libieni au interceptat alte 237 de persoane.
Canalul maritim dintre Italia și Libia este cel mai aglomerat și mai periculos rute de migrație pe mare din lume.
Numărul de refugiați și migranți care sosesc în Italia a crescut în acest an cu mai mult de 30% față de aceeași perioadă a anului trecut, cu 46.000 de persoane care sosesc până acum.
Cu cele mai multe plecări venind în lunile calde de vară, tendința indică aproximativ 250.000 de persoane care sosesc pe parcursul anului 2017.
Dar din fiecare 39 de persoane care supraviețuiesc călătoriei periculoase din Marea Mediterană, unul moare, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM).
Mai mult de 5.000 de migranți și refugiați au murit anul trecut în urma traversării Mediteranei, potrivit OIM.


Tradus de ValyPavel
sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu